ADR är ett Europa-gemensamt regelverk för transport av farligt gods på väg. Den svenska versionen av regelverket heter ADR-S, utgiven av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). ADR står ursprungligen för Accord Européen Relatif au Transport International des Marchandises Dangereuses par Route. På engelska: European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road.
Hur och när får man köra sin dieseltank utifrån undantagsreglerna för ADR-transport? Bestämmelserna säger bland annat att: ”Undantag kan inte tillämpas av företag som transporterar farligt gods för sin egen förrådshållning, eller för intern eller extern distribution.”
– Transport av farligt gods som privatpersoner utför, om detta gods är förpackat för detaljhandelsförsäljning och är avsett för personligt bruk eller hushållsbruk eller för sport och fritid. Detta under förutsättning att åtgärder vidtas som förhindrar att innehållet kommer ut under normala transportförhållanden. När sådant gods består av brandfarliga vätskor, transporterade i återfyllningsbara behållare fyllda av eller åt privatpersoner, får mängden inte överstiga 60 liter per behållare och totalmängden inte överstiga 240 liter per transportenhet. Farligt gods i IBC-behållare, storförpackningar eller tankar betraktas inte som förpackat för detaljhandelsförsäljning.
– Transport som genomförs av företag i samband med deras huvudverksamhet, såsom leveranser till eller returleveranser från byggarbetsplatser eller anläggningsområden eller i samband med mätningar, reparationer eller underhållsarbete; detta i mängder som inte överstiger 450 liter per förpackning, inklusive IBC-behållare och storförpackningar, och inte heller överstiger de i 1.1.3.6 angivna högsta tillåtna totalmängderna. Åtgärder ska vidtas som förhindrar att innehållet kommer ut under normala transportförhållanden. Undantagen i detta stycke gäller inte för klass 7. Transporter som genomförs av sådana företag för deras förrådshållning eller interna eller externa distribution faller dock inte under denna undantagsregel.
Våra dieselcisterner är tillverkade enligt MSBFS 2018:3-standard, och uppfyller kriterierna för 12-åriga besiktningsintervall (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap; föreskrifter och allmänna råd om cisterner och rörledningar för bl.a. diesel). De är även konstruerade enligt NFS 2021:10-standard (Naturvårdsverkets föreskrifter för lagring av bl.a. diesel inom svenskt vattenskyddsområde).
Våra dieseltankar är certifierade som IBC-förpackningar (Intermediate Bulk Container), i överensstämmelse med följande regelverk och rekommendationer:
– UN-godkänd (FN:s rekommendationer för transport av bl.a. diesel)
– ADR-godkänd (europeiskt regelverk berörande internationell vägtransport av bl.a. diesel)
– RID-godkänd (internationella regler för transport av bl.a. diesel på järnväg)
– IMDG-godkänd (kod för internationell sjöfart med transport av bl.a. diesel).
De är även konstruerade enligt NFS 2021:10-standard (Naturvårdsverkets föreskrifter för lagring av bl.a. diesel inom svenskt vattenskyddsområde).
MPP är certifierade enligt ISO 9001 & 14001.
MPP är ett familjeägt företag i halländska Fjärås. Vi har levererat säkra och smidiga dieseltankar, tankstationer och cisterner till den skandinaviska marknaden sedan 2004.
Denna webbplats är producerad av Digital Agency Nordic